gvass1 írta: ↑2020.06.10. 15:46
- és INFÚZIÓT kap halláskárosodésra? Nem vok füll-orr-gégész, de MIFFAN?
Nem vagyok fül-orr-gégész, de megerősítem: idegi halláscsökkenésre infúziós kúra jár. Onnan tudom, hogy belém is csöpögött. Azóta
három hónapos gyógyszeres kúra, három hónap szünet, majd elölről. Minden arra utal, életem végéig. Az orvos utasított, ha romlást érzékelek, azonnal fogjam a leleteim, menjek be és addig haza ne menjek, amíg nem fogadnak és rá nem kötnek. Világosan megmondta, hogy ez az egyetlen eszköz, amivel időben cselekedve visszafordítható.
Aki offline ismer, az tudja miért fontos ez nekem: a legkomolyabban megkérek mindenkit,
mindig használjatok fültokot vagy legalább füldugót! Szilveszterkor is.
Higgyétek el, nekem kevésbé vicces:
- fültokban nem hallom az IPSC-timert ("Lőhetek már?");
- már vannak olyan darabok, amikben emlékszem, hogy van hegedűszóló. Zenei tagozatra jártam…
- voltak olyan lányok, akikkel nem erőltettem a randevúzást, mert háromszor visszakérdeztem mindent. Egyikük TDK-előadására beültem, és mázlija volt, hogy nem zsűritagként. Alkatilag képtelen hangosan beszélni.
- félévente megyek kontrollra: fül-orr-gégész→audiológus→lelettel vissza fül-orr-gégészhez;
- ez évente hat váróban elköltött szabadnap. Egyszer egyetemistaként fél nyolcra volt időpontom, a
Tochtermann-Bodensteint kiolvastam fél tizenkettőig.
- inkább nem számolom ki, mennyibe kerül a magánorvos. Állást váltottam, már nincs Medicoverem.
- ha az orvos azt mondja, hallókészülék kell, akkor idén sem lesz meg az első elöltöltős puskám;
- félek, mikor fog ez a hobbim teljesen elméletivé válni, azaz amikor már évente egyszer-kétszer sem lesz tanácsos lőtérre mennem;
- ha a normál zenei A-hangon csengne a fülem, elmehetnék zongorahangolónak, amíg tart a maradék hallásom.
Nem diszkóztam és koncerteztem, lőtéren használtam fülvédelmet. Valószínűleg a genetika szúrt ki velem.
Magánéletem problémáját most azért mondtam el nyilvánosan, hogy érezzétek: ez kurvára nem játék. Amikor valaki…
Fortitu írta: ↑2020.06.10. 14:48
Amikor először kezembe nyomtak egy MCM-et, hogy lőjek vele... Fülvédő persze minek, pár lövés után szóltam, hogy ez így nem kellemes. "Áh kiskaliberhez nem kell az." Aztán inkább hagytam. De igenis kell, mindig használjatok védőeszközöket.
…akkor gondoljon arra, mit nem adnék azért, hogy olyan hallásom legyen, amit ő éppen elbasz.
Fegyverbuzi létem nagy kérdése, hogy egy munkavédelmi boltban vett fültok a lőtéri zajoktól is megvéd-e? Az egy dolog, hogy belebújva csendesebb minden: de a hatása az függ a zaj frekvenciájától? Megvéd, vagy csak kabalaként hordom? Analógia: UV-védelem nélküli napszemüveg. Nem csak hogy nem véd az UV-sugárzástól, hanem a sötét lencse mögött még ki is tágul a becsapott pupilla, még több szemkárosító sugárzást beengedve.
Elektronikus fültokokkal azért nem kísérletezem, mert pár éve a
TFB-n panaszkodtak a hozzászólásokban, hogy nem elég gyorsan kapcsolnak.
"As recording studio engineers we were concerned with two things regarding electronic ear defenders, the NRR ratings seemed lower than ordinary passives and the audio processing seemed to lag behind the technology found in recording studios.
Even if we could bypass the audio circuits on electronic muffs to use the built in jack, the passive protection would be lower than the best passives.
The other concern is that the manufacturer specified reaction time of electronic muffs seems to be too slow to catch the initial, and most damaging, part of the gunshot. The owners manual on one well known model of electronic muffs actually contains a warning that the output of their circuits may exceed the external sound level, when shooting, this is the last thing an audio engineer wants to hear!
The app features our own noise management system that catches and treats the whole of the gunshot blast, the waveform video on youtube is an actual with and without recording of a rifle shot."