bel írta: ↑2019.08.03. 19:49
Sziasztok,
Es a "friss", tavaly szeptemberi teszt:
Elvegeztem egy viztisztito kiserletet, es egesz jol sikerult.
Eloszor elsetaltam a kozeli patakhoz, es mertem egy liter vizet belole:
Azt mar itt elore bocsatom, hogy feluletesen nezve nagyon algasnak nez ki, de a vize alapvetoen tiszta, nem opalos szinu.
Ezt a vizet atszurtem. Epp egy papir torlo volt keznel, de nagyjabol mindegy mivel szurjuk at, csak az a fontos, hogy az algadarabokat megfogja. Ez akadt fenn rajta:
Ezutan ebbol kivettem 1 deci vizet (kozben rajottem, hogy fel deci az idealis mennyiseg, ezert ugy folytatom a leirast, mintha fel deci lett volna).
Szoval a
fel deci vizbe kell rakni
2 ml klormeszet (igazabol lehet, hogy hibas logika menten szamoltuk ki ezt a mennyiseget, de ettol fuggetlenul ez jo mennyiseg lett).
1-2 percig kavargattam, hogy egyenletesen feloldodjon. Lathatoan nem oldodott fel ennyi ido alatt tokeletesen, de a zome igen, es ez megfelelo:
Ebbol a torzsoldatbol kellett literenkent 1 ml (tehat
a fel decibol 50 liter ivovizet lehet csinalni). Persze ossze is kell keverni, es 10 percet varni, hogy hasson a klormesz.
Felmerulhet kerdeskent, hogy miert keszitettem ilyen rengeteg torzsoldatot, amikor egybol rakhattam volna a klormeszet a tisztitando vizbe?
Azert, mert a klormesz gyartastechnologiaja miatt elofordulnak benne apro meretu jelentos minosegvaltozasok, vagyis ha kepes lettem volna kimerni a 0.04 ml-t, akkor lehet, hogy abba pont egy nem hatasos "morzsa" kerul bele, mikozben a 2ml mar akkora mennyiseg, hogy ezen a szinten nezve egyenletes minosegunek tekintheto a klormesz. Raadasul nem tudok ilyen kis mennyiseget kimerni.
Kozben csak a referencia kedveert megmertem a csapviz jellemzoit: 7.4 Ph, 0.1 mg/l szabad klortartalom (Budapesten atlagosan 0.2 mg/l szabad klortartalom van a csapvizben, tehat most epp egy kicsit kevesebb volt benne a szokasosnal):
Amikor letelt a 10 perc, akkor megmertem a liter vizemet:

Mint lathato, a Ph 8.2 felett van (egyeb durva becsles alapjan kb 9, ami egyaltalan nem veszelyes, ennel 3-szor tomenyebb lug is meg ivovizminosegnek szamit:
antsz),
a szabad klor tartalom 0.8 mg/l. Ez egy teljesen jo ertek, ha 0.0 es 0.1 kozott lenne, akkor kerdeses, hogy hatasosan fertotlenit-e (tehat ilyen korulmenyek kozott a 0.1 nem elfogadhato!), ha 3.0 fele megy, akkor az mar olyan ertek, ami nem igazan jo.
Ezutan meg eltelt par perc, es ketten is megkostoltuk a vizet. En mar nagyon hozzaszoktam a kloros csapvizhez, ezert sem a szagan, sem az izen nem ereztem, hogy ez a szokasosnal 4-szer klorosabb, a fonokom erezte. Tehat egy teljesen
jo szagu, jo izu viz volt az eredmeny, ellentetben a par evvel ezelott kiprobalt neomagnol-os ivovizhez, ami kifejezetten undorito volt.
Utana kivancsisagbol beleraktam meg 1 ml torzsoldatot a vizbe:
Mint lathato, ekkor boven 3 mg/l folott volt mar a szabad klortartalom (ami logikus, hiszen az elso ml eloszor fertotlenitette a vizet, es ami megmaradt belole, az volt 0.8 mg/l, a masodik ml szamara mar nem voltak fertozo anyagok, amivel reakcioba tudna lepni, tehat ez teljes egeszeben szabad klorra alakult, vagyis sokkal tobb, mint 1.6 mg/l lett belole).
A vegen megmertem a torzsoldatot is. Termeszetesen ennek a paramterei messze a meresi tartomanyon kivul kell legyenek (hiszen ez 1000-szer tomenyebb, mint ami jo). Naivan azt gondoltam, hogy a meromuszer valami hasonlot fog mutatni, mint a 2. alkalommal, vagyis mindket oszlop nagyon piros lesz. De ezzel szemben gyakorlatilag azonnal szetmarta a bele dobott festotablettat, annak eselye sem volt megszineznie az oldatot. Szoval ha kicsit kilog a tartomanybol az ertek (mint a fenti kepen, 2ml hozzaadasakor), akkor lehet extrapolalni: a legszelso szinnel is olyanabb szinu az eredmeny, de ha nagyon kilog a tartomanybol az ertek, akkor mar becsulni sem lehet az eredmenyt, legalabbis ezzel az OBI-s merovel.
Szamomra 2 alapveto tanulsag vonhato le:
1.
jo es hihetetlenul olcso a klormeszes ivoviz fertotlenites. Kb. 700 ft fel kilo, 3 gramm kerult a fel decibe, akkor 166 ilyen adag, vagyis 166-szor 50 liter, osszesen keszitheto 8 300 liter ivoviz 700 Ft-ert, vagyis durvan
8 filler/l-re jon ki az ara.
2. En nem erzem, hogy mennyi az epp eleg klor, ezert nekem kell meg melle egy szabadklor mero keszulek.
A 2-dik ponthoz: ez a meres egyaltalan nem egy altalanos ervenyu meres,
konkretan ebbe a vizbe ennyi kellett. Az teljesen veletlen, hogy egybol jo mennyiseget tettunk bele, ha
asott kut vizenek megfelelo minosegu lett volna, akkor joval kevesebb (akar 1/3 mennyiseg) kell,
ha opalos szinu, akkor pedig joval tobb (akar 10-szeres mennyiseg).
Kozben rendeles alatt van szabad-klor tesztcsik, elvileg azzal kicsit kenyelmesebb a visszamerest megcsinalni.
Bel