sodoma írta: ↑2022.04.08. 14:25
Nemtom, talán Sword t.hdngy. tudja. Szerintem én max. helyi önkéntesek lennék jó a 46 évemmel.
Remélem sose tudjuk meg hogy a valóságában hogy működik
Előbb a tartalékosokat hívják be, aztán akik valaha is voltak katonák, aztán mindenkit. A fokozatok nem túl nagyok, főleg az utolsó kettőnél. Nemrég volt erről cikk, ott részletezik.
Én már korábban is biztattam mindenkit, hogy ha úgy érzi, lépjen be, kap egy laza kiképzést, a tanulás sosem árt! Nyáron leszek ötödik éve tartalékos... Azt látom, hogy aki akarja, megtalálja a helyét.
Nyilván meglesz végül a 10-12 modulos kiképzésed. (4-5 hét, egy-két év alatt) De ha ez elég, és a munkád miatt nagyon nem érsz rá, és nem is kellesz épp, nem abajgatnak. Ha épp nincs melód, és a semmin lennél, a Honvédség a hónod alá nyúl, és lehet hogy kórházban leszel, lehet, hogy a határon, de nem a zabot hegyezed ingyen otthon. Ez nekem nagyon szimpatikus volt, bár nem volt rá szerencsére szükségem. Ha feladat van, elsősorban önként jelentkezünk rá (Ki szeretne, ki ér rá. Vagyunk elegen, ki szokott jönni a létszám.) Egy idősebb műveleti tartalékos mondta még az elején, hogy a Honvédség elég nagy szervezet, mindenki megtalálhatja a helyét benne. Ha nem egy tuti a melód, és kemény vagy, kalandra vágysz, ki lehet menni misszióba, Koszovóba, jó pénzért. Vagy ott volt az Ohio-s gyakorlat, az igazán keményeknek. Lehet menni továbbképzésre a különlegesekkel, ha elég fitt vagy. Lehet menni toborozni, hadisírt gondozni, táboroztatni, ha inkább a nyugisabb dolgok vonzanak (ezt szoktam én). Lehet menni katonai zarándoklatra is menni Lourdesba!

Nyilván, ha eü. vonalon mozogsz, nagy szeretettel várnak, és belecsobbanhatsz a taktikai elsősegély vonalba... Volt dokink, aki velünk együtt nyomta a 10 modult, de az eü. részt rögtön ő tartotta... Ha laborban vagy jártas, annak is örülnek! Szóval csak senki ne becsülje alá magát, és tekinthet erre úgy is, mint egy új hobbi (amiért fizetnek).
Nekem most a Honvédelmi sportszövetségen keresztül lesz lövészetvezetői képzésem, ahol a képzést, a szállást és a kaját is fizetik, Pestre kell csak feljussak. Lehet matekozni, hogy ez civilben mi pénz. Én így az ötödik év vége felé nemhogy nem bántam meg, de hosszabbítani szeretnék újabb öt évre. Tökre azzal foglalkozhatok, ami hobbim, anélkül, hogy az ártatlan civilek is úgy néznének rám, mint a patásördögre. Ami nem megvetendő.