Aktív fegyveres konfliktusok - katonai altopik (karantén)

A magyar fegyvertartók fóruma

Moderátorok: Chuck Norris, Judge Dredd, Harry Callahan, Tuco Benedicto Pacifico Juan Maria Ramirez

TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Re: Aktív fegyveres konfliktusok - katonai altopik (karantén)

Hozzászólás Szerző: TotoHU »

Index mai cikke az orosz gazdaságról:

"2025.08.06. 10:53
Bendarzsevszkij Anton szerint az orosz gazdaság nem omlik össze hirtelen, hanem lassú, fokozatos leépülésen megy keresztül. A 2022-es visszaesést követő gyors növekedés után 2025-ben már jelentős lassulás várható, idén a GDP bővülése alig haladhatja meg az 1 százalékot. A hadi kiadások drasztikus növekedése és a szankciók szűkítik a mozgásteret, miközben a költségvetési hiány rekordokat dönt. A háború akár 15 évnyi fejlődési időveszteséget jelent az országnak. Az orosz elnök már elismerte, hogy nehéz helyzetben van a gazdaság, és belengette: jövőre vissza kell fogni a hadi kiadásokat is."

https://index.hu/gazdasag/2025/08/06/or ... dasag-gdp/
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: AndyA »

Amit a zindex ír, azt azért tartózkodással fogadjuk. Nem lehet tudni, hogy mennyi benne az igazság, és mennyi annak a szándékos meghajlítása...
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.08.07. 08:26 Amit a zindex ír, azt azért tartózkodással fogadjuk. Nem lehet tudni, hogy mennyi benne az igazság, és mennyi annak a szándékos meghajlítása...
Anton elismert biztpol szakértő, és a saját FB oldalán maga linkelte a cikket, amit az ő elemzése alapján írtak.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.08.07. 09:12 Anton elismert biztpol szakértő, és a saját FB oldalán maga linkelte a cikket, amit az ő elemzése alapján írtak.
Lehet, hogy ez pont rendben van, nem tudom. De sok olyan cikk termett már ott, ami, köhécs, nem volt teljesen objektív a tartalmát illetően.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TrumPutin 2025 - Alaszka

https://telex.hu/kulfold/2025/08/09/don ... zo-alaszka

Előzetes hírek szerint ilyen paraméterek mentén gondolkodnak egyelőre:

https://hvg.hu/vilag/20250808_Trump-Mos ... el-lap-ebx

Bár amilyen szerény képességű kis hülye Trump, Putler simán belebeszéli még Alaszka visszaadásába is. 8-)
swordmanus
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: swordmanus »

TotoHU írta: 2025.08.09. 08:42 TrumPutin 2025 - Alaszka

https://telex.hu/kulfold/2025/08/09/don ... zo-alaszka

Előzetes hírek szerint ilyen paraméterek mentén gondolkodnak egyelőre:

https://hvg.hu/vilag/20250808_Trump-Mos ... el-lap-ebx

Bár amilyen szerény képességű kis hülye Trump, Putler simán belebeszéli még Alaszka visszaadásába is. 8-)
Azért Trumpra sok mindent rá lehet fogni, de szerintem nem hülye.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.08.12. 08:14 Azért Trumpra sok mindent rá lehet fogni, de szerintem nem hülye.
De. Sík hülye.
Fortitu
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Fortitu »

AndyA írta: 2025.08.12. 08:24 De. Sík hülye.
Denem!
Deigen!
Denem!
Deigen!
Atekurvaanyad!

Legalább az érvekkel való vitázás látszatát tartsátok már fenn :D
Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem.
WildBear23
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: WildBear23 »

https://www.telegraph.co.uk/world-news/ ... ne-summit/

Ukraine prepared to cede territory held by Russia
Zelensky’s softened position comes ahead of Friday’s Trump-Putin peace summit in Alaska

Volodimir Zelenszkij arról tájékoztatta az európai vezetőket, hogy Ukrajna a harcok leállítása érdekében lemondana az orosz ellenőrzés alatt álló területekről – írja a The Telegraph.

A brit lap szerint ezt a forgatókönyvet több európai ország is támogatja, mivel a megállapodással stabilizálni lehet Ukrajna biztonságát, ezáltal lehetőség nyílna az ország NATO-csatlakozására. Zelenszkij elnök hozzátette, hogy a megállapodások nem tartalmazhatnak további területi engedményeket.
*** Rationaliorem legem de armis scribere necesse est!***
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: BeHappy »

Gyanítom, hogy itt legkevésbé az számít majd, hogy miről hajlandó lemondani Zelenszkij és a jelenlegi határozott retorika ellenére annak is sokkal kisebb jelentősége lesz, hogy mit szeretne Nyugat-Európa. Ebből, ha béke lesz, az amerikai-orosz érdekek mentén fog eldőlni és szerintem mindkét fél sokkal tágabb perspektívából tekint erre a szerintem majd többfordulós találkozóra, mint csupán az ukrán háború. Az egy lehetséges amerikai-orosz paktum egyik alku-tétele lesz csupán. És személy szerint én nem látok nagy esélyt arra, hogy "ezáltal lehetőség nyílna az ország NATO-csatlakozására", de persze, piaci alkuban bármi előfordulhat. 🤔
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Fortitu írta: 2025.08.12. 08:38 Denem!
Deigen!
Denem!
Deigen!
Atekurvaanyad!

Legalább az érvekkel való vitázás látszatát tartsátok már fenn :D
Az az ember, akinek ilyen szintű nárcisztikus személyiségzavara van, és ezt ügyesen kihasználva a józan ésszel szemben gyakorlatilag bármire rá lehet venni, az röviden és egyszerűen: sík hülye.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: qqriq »

megis masodszor president
AndyA írta: 2025.08.12. 12:20 Az az ember, akinek ilyen szintű nárcisztikus személyiségzavara van, és ezt ügyesen kihasználva a józan ésszel szemben gyakorlatilag bármire rá lehet venni, az röviden és egyszerűen: sík hülye.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.08.12. 12:21 megis masodszor president
Az nem az ő hülyeségét bizonyítja, hanem az amerikaiakét, ami meg közmondásos. :-D
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Hozzászólás Szerző: Petya357 »

Szerintem pedig a háború sorsa úgy fog eldőlni, hogy a találkozón készítenek 3-4 forgatókönyvet. Csak az kell eldönteni, melyik a helyes. Itt jövünk mi!

Mert hogy hol ülnek a legkompetensebb szakértők, azt már eddig is tudtuk. Nyilván megkérdezik a fegyverforum.com tagságát, a modik kiírnak egy szavazást (a fórum motor tud ilyet :!: ) , ami a szabik miatt mobdjuk 2 hétig nyitva lesz, a hó végéig leütjük, és ennyi. Sima liba.

8-)
Si vis pacem - CCCLVII magnum… 不战而胜 … μολὼν λαβέ
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.08.12. 13:51 Az nem az ő hülyeségét bizonyítja, hanem az amerikaiakét, ami meg közmondásos. :-D
Azért ez így ebben a formában elég nagy leegyszerűsítés. Trump elnöksége mögött nem egy, nem kettő hanem nagyon-nagyon sok összetett jelenség húzódott meg, amik végül őt pajzsra emelték. És ha nem lett volna ő ott, akkor valszeg lett volna más, aki eljátsza ezt a szerepet, akár Vance akár valaki más.

Amint az is érdekes, hogy az USA demokrata fele, ami mögött hagyományosan egy elképesztően nagy szellemi kapacitás és tőkeerő van, nem volt többre képes, minthogy először egy reszketeg 80+-os totál szenilis bácsikát állítson a csatasorba, aki az utóbbi időben már a saját irodáját is képtelen volt megtalálni.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.08.12. 14:31 Azért ez így ebben a formában elég nagy leegyszerűsítés. Trump elnöksége mögött nem egy, nem kettő hanem nagyon-nagyon sok összetett jelenség húzódott meg, amik végül őt pajzsra emelték. És ha nem lett volna ő ott, akkor valszeg lett volna más, aki eljátsza ezt a szerepet, akár Vance akár valaki más.

Amint az is érdekes, hogy az USA demokrata fele, ami mögött hagyományosan egy elképesztően nagy szellemi kapacitás és tőkeerő van, nem volt többre képes, minthogy először egy reszketeg 80+-os totál szenilis bácsikát állítson a csatasorba, aki az utóbbi időben már a saját irodáját is képtelen volt megtalálni.
QED
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: gvass1 »

Petya357 írta: 2025.08.12. 14:30 Szerintem pedig a háború sorsa úgy fog eldőlni, hogy a találkozón készítenek 3-4 forgatókönyvet. Csak az kell eldönteni, melyik a helyes. Itt jövünk mi!

Mert hogy hol ülnek a legkompetensebb szakértők, azt már eddig is tudtuk. Nyilván megkérdezik a fegyverforum.com tagságát, a modik kiírnak egy szavazást (a fórum motor tud ilyet :!: ) , ami a szabik miatt mobdjuk 2 hétig nyitva lesz, a hó végéig leütjük, és ennyi. Sima liba.

8-)
És ez sem lesz sokkal kevésbé tudományosan megalapozott és igazságos, mint ahogy Churchill meg Sztálin papírfecnikre írogatták anno a befolyási övezetek elhatárolását.

https://en.wikipedia.org/wiki/Percentages_agreement

Kép

Mondjuk azt sem tartották be a szovjetek, szóval emiatt is tökmindegy!:-)
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
Lőkészség Nélküli Balfasz.
Valamint kedvelem, ha GENERALFELDMARSCHALL-nak szólítanak.
Én vagyok a legnagyobb SEGGFEJ ezen a fórumon!
G.D
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: G.D »

gvass1 írta: 2025.08.12. 14:37 Mondjuk azt sem tartották be a szovjetek, szóval emiatt is tökmindegy!:-)
Miért, volt olyan amit betartottak :?:
"Nem a bugyi a legjobb dolog a világon - de nagyon közel van hozzá."
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

G.D írta: 2025.08.12. 14:51 Miért, volt olyan amit betartottak :?:
Jogos kérdés, nem nagyon tudok ilyenről. :roll:
Miheztartás végett: küldetéstudatos fasisztoid che guevara, Panzerkommander, erkölcsileg nulla.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: szöged »

BeHappy írta: 2025.08.12. 11:01
... Ebből, ha béke lesz, az amerikai-orosz érdekek mentén fog eldőlni és szerintem mindkét fél sokkal tágabb perspektívából tekint erre a szerintem majd többfordulós találkozóra, mint csupán az ukrán háború. Az egy lehetséges amerikai-orosz paktum egyik alku-tétele lesz csupán.

...
magamat tudom ismételni:
szöged írta: 2022.09.28. 18:52 ...
(még egy apró megjegyzés ezembe jutott utólag: ez az egész történet jó eséllyel nagyobb részben szól az északi jégsapka alatt fellelhető szénhidrogénlelőhelyekről, mint ukrajnáról...de ez a saját bejáratú összeesküvéselméletem)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

molotov ribbentrop paktum? :roll:
gvass1 írta: 2025.08.12. 15:02 Jogos kérdés, nem nagyon tudok ilyenről. :roll:
ingyom bingyom tálib-e?
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

qqriq írta: 2025.08.12. 16:57 molotov ribbentrop paktum? :roll:
Azt egyszerűen csak nem volt idejük megszegni.
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.08.12. 22:14 Azt egyszerűen csak nem volt idejük megszegni.
Azért majdnem két évig kitartott, míg a németek megindították a Barbarossát.

Ugyanakkor ha nyíltan nem is szegték meg, de biztosan nem tett neki jót az olyasmi, mint pl. Fiinnország megtámadása, Balti államok, Romániától területfoglalás, politikai-gazdasági terjeszkedés Délkelet-Európában.

Formálisan ugyan minden OK volt, de a gyakorlatban egyre több szálkát jelentett a németek szemében, amit csináltak.
jó ha van
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: jó ha van »

AndyA írta: 2025.08.12. 22:30 Azért majdnem két évig kitartott, míg a németek megindították a Barbarossát.

Ugyanakkor ha nyíltan nem is szegték meg, de biztosan nem tett neki jót az olyasmi, mint pl. Fiinnország megtámadása, Balti államok, Romániától területfoglalás, politikai-gazdasági terjeszkedés Délkelet-Európában.

Formálisan ugyan minden OK volt, de a gyakorlatban egyre több szálkát jelentett a németek szemében, amit csináltak.
Lengyelország kimaradt...
"Ha lőni akarsz, akkor lőj! Ne a szádat járasd!" Tuco Benedicto Pacífico Juan María Ramírez
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

jó ha van írta: 2025.08.13. 10:28 Lengyelország kimaradt...
Az abban az érdekszférában volt, amit a németeknek osztottak fel a paktum záradéka szerint, és amíg Németország a "saját" felén maradt, addig névlegesen nem sértette meg a paktumot.
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Ez szerintem inkább másik topic lenne, de mivel Ukrajnához kötődik, így inkább ide teszem.

Kérdezni szeretném a hozzáértőket: most ebben mi a világrekord?

https://index.hu/kulfold/2025/08/17/vil ... kij-trump/

Drónirányítás, mesterséges intelligencia.... ezek nem a tényleges lövész képességei szerintem. Ha pedig azt nevezzük a mesterlövészetnek, amit a videó is mutat, még kevésbé értem a világrekord jelzőt.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

szerintem -ha igaz- ekkora tavon azzal a fegyverrel ez egy lucky strike
BeHappy írta: 2025.08.17. 11:55 Ez szerintem inkább másik topic lenne, de mivel Ukrajnához kötődik, így inkább ide teszem.
Drónirányítás, mesterséges intelligencia.... ezek nem a tényleges lövész képességei szerintem. Ha pedig azt nevezzük a mesterlövészetnek, amit a videó is mutat, még kevésbé értem a világrekord jelzőt.
ingyom bingyom tálib-e?
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

BeHappy írta: 2025.08.17. 11:55 Ez szerintem inkább másik topic lenne, de mivel Ukrajnához kötődik, így inkább ide teszem.

Azé' az a saccom, hogy neked vagy nekem nem menne, drón ide, AI oda...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ez egy összevágott videó, én nem látok benne humán célon értékelhető találatot, és semmi nem bizonyítja, hogy a videóban leadott lövés volt az, aminek a becsapódását lekamerázták.

ETTŐL még lehet IGAZ, csak ez nem bizonyíték semmire.

A 14,5x114 nehézgéppuska lőszer lövedéke 4 km-re durván 5-6 másodperc alatt ér oda. Számomra nehéz elképzelni, hogy valaki rálőnek egy nagyjából 60 grammos fémdarabbal, akkor ugyanott marad, néz ki a fejéből, és hagyja, hogy drónfelvétel alapján helyesbítsék a lövést, de ha ez megtörtént, akkor majd a másik célszemély is ugyanígy nézeget ki a fejéből és várja a következő malacot?
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

AndyA írta: 2025.08.17. 16:54 Azé' az a saccom, hogy neked vagy nekem nem menne, drón ide, AI oda...
Biztosan így van, ezért kérdeztem azokat, akik értenek is hozzá. Nekem ez olyan, mint kívülről megérteni a Forma-1-et. Kőkemény technikai sport és érzékeny a határ, hogy meddig emberi teljesítmény és honnantól technika. Abban biztosan egyetértünk, hogy a technikai sportban versengésnek addig van csupán (sport-)értéke, amíg az emberi teljesítmény a döntő. Azon túl baromira érdektelenné válik, ha a Forma-1 futamot drónirányított és AI-vezérelt kocsik futják le és a pilóta csak díszlet, mert az már nem azonos liga. Konkrétan, itt az ukrán mesterlövészt vagy az átlagos képességű lövészt megtámogató csúcstechnikát hasonlítják a korábbi mesterlövészek emberi teljesítménnyéhez? Szerintem nem mindegy. Capisci?
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.08.17. 17:04 Ez egy összevágott videó, én nem látok benne humán célon értékelhető találatot, és semmi nem bizonyítja, hogy a videóban leadott lövés volt az, aminek a becsapódását lekamerázták.

ETTŐL még lehet IGAZ, csak ez nem bizonyíték semmire.

A 14,5x114 nehézgéppuska lőszer lövedéke 4 km-re durván 5-6 másodperc alatt ér oda. Számomra nehéz elképzelni, hogy valaki rálőnek egy nagyjából 60 grammos fémdarabbal, akkor ugyanott marad, néz ki a fejéből, és hagyja, hogy drónfelvétel alapján helyesbítsék a lövést, de ha ez megtörtént, akkor majd a másik célszemély is ugyanígy nézeget ki a fejéből és várja a következő malacot?
Köszi, ez is jogos. Igazából én nem azon töprengtem el, hogy meg lehet-e csinálni, hanem hogy ha megcsinálták drónnal es mesterséges intelligenciával, akkor ezt jogos-e világrekordként propagálni. Mert van pár híres lövész, aki emiatt foroghat a sírjában.....*

Kieg: * nyilván még élő rekordereket is zavarhat egy ilyen
brh562
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: brh562 »

van egy puskád , van célpontod 4 kilára és elkezded lőni ... a nagy számok törvénye alapján eccer bejöhet és akkor te vagy aki puskával a legtávolabbról talált... DE a sniper az egyet lő és talál tehát mig az első egy ugyes valaki akinek szerncséje van , addig a második a efelkészült -és bizonyos táv felett szerencsés- profi
a többi meg az ujságirásnak csufolt nepbutitás
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

brh562 írta: 2025.08.17. 17:44 van egy puskád , van célpontod 4 kilára és elkezded lőni ... a nagy számok törvénye alapján eccer bejöhet és akkor te vagy aki puskával a legtávolabbról talált... DE a sniper az egyet lő és talál tehát mig az első egy ugyes valaki akinek szerncséje van , addig a második a efelkészült -és bizonyos táv felett szerencsés- profi
a többi meg az ujságirásnak csufolt nepbutitás
Köszi, világos. Akkor ez nem hír volt, csak agitprop...
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2025.08.17. 17:17 Köszi, ez is jogos. Igazából én nem azon töprengtem el, hogy meg lehet-e csinálni, hanem hogy ha megcsinálták drónnal es mesterséges intelligenciával, akkor ezt jogos-e világrekordként propagálni. Mert van pár híres lövész, aki emiatt foroghat a sírjában.....*

Kieg: * nyilván még élő rekordereket is zavarhat egy ilyen
Háát, szóval ez - ha igaz a sztori - nem egy sportverseny volt, hanem egy HÁBORÚ, csak az eredmény számít, nem a fair play.

Ráadásul a technika fejlődése folyamatos ezen a téren is, Simo Hayha-nak csak egy lefingott Moszin-Nagantja volt, valami 1930-as évek műszaki színvonalán álló kukkerrel, de legtöbbször csak nyílt irányzékkal lőtt. Eredményei meg vitathatatlanok.

Carlos Hathcock-nak meg már volt éjjellátója, és néha .50 BMG nehézgéppuskát használt sniperpuskának - rendes zsebben elférő lézertávmérőről és meteorológiai állomásról nem is álmodhatott, pláne nem .50-es dedikált sznájperpuskáról.

Napjainkban, hogy a szpotter helyesbíti-e a találatot, vagy egy drónkezelő, az kb. mindegy, a kvázi-lőelemképzővel egybeépített céltávcsövek meg már lassan a DMR-kategóriás fegyverekre is felkerülnek, tehát inkább az a norma, mint a kivétel.

Sőt, már az egyéni lövészfegyverre is folyamatban van ilyen cucc felrakása az USA-ban, az M7-re XM157 kerül, ilyen képességekkel: "The XM157 system is a ruggedized fire control that increases accuracy and lethality for the Close Combat Force. It integrates a number of advanced technologies, including a variable magnification optic, backup etched reticle, laser rangefinder, ballistic calculator, atmospheric sensor suite, compass, Intra-Soldier Wireless, visible and infrared aiming lasers, and a digital display overlay."
brh562
Veterán
Veterán

gvass1 írta: 2025.08.17. 17:59 Háát, szóval ez - ha igaz a sztori - nem egy sportverseny volt, hanem egy HÁBORÚ, csak az eredmény számít, nem a fair play.

Ráadásul a technika fejlődése folyamatos ezen a téren is, Simo Hayha-nak csak egy lefingott Moszin-Nagantja volt, valami 1930-as évek műszaki színvonalán álló kukkerrel, de legtöbbször csak nyílt irányzékkal lőtt. Eredményei meg vitathatatlanok.

Carlos Hathcock-nak meg már volt éjjellátója, és néha .50 BMG nehézgéppuskát használt sniperpuskának - rendes zsebben elférő lézertávmérőről és meteorológiai állomásról nem is álmodhatott, pláne nem .50-es dedikált sznájperpuskáról.

Napjainkban, hogy a szpotter helyesbíti-e a találatot, vagy egy drónkezelő, az kb. mindegy, a kvázi-lőelemképzővel egybeépített céltávcsövek meg már lassan a DMR-kategóriás fegyverekre is felkerülnek, tehát inkább az a norma, mint a kivétel.

Sőt, már az egyéni lövészfegyverre is folyamatban van ilyen cucc felrakása az USA-ban, az M7-re XM157 kerül, ilyen képességekkel: "The XM157 system is a ruggedized fire control that increases accuracy and lethality for the Close Combat Force. It integrates a number of advanced technologies, including a variable magnification optic, backup etched reticle, laser rangefinder, ballistic calculator, atmospheric sensor suite, compass, Intra-Soldier Wireless, visible and infrared aiming lasers, and a digital display overlay."
nyilván az eredmény számít , de annak tálalása azért fájhat akár nekünk fotelkommandosoknak akár annak aki letett már valamit az asztalr :)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

no spotter, no ai, no bullshit
gvass1 írta: 2025.08.17. 17:59 Háát, szóval ez - ha igaz a sztori - nem egy sportverseny volt, hanem egy HÁBORÚ, csak az eredmény számít, nem a fair play.

ingyom bingyom tálib-e?
G.D
Veterán
Veterán

OFF
qqriq írta: 2025.08.17. 18:17 no spotter, no ai, no bullshit
Hát a filmvászon (képernyő) sok mindent elbír...

ON
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

Köszönöm!
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2025.08.17. 22:20 Szia Toto, szerintem a " de hiszen itt volt, bemásztak és elvitték" egy régi, szinte már szakállas kamu duma, amit sokkal hétköznapibb esetekben ha használnak, akkor rendszerint senki sem hiszi el. Azonban mivel itt extrém esetről van szó, mindenki bedől neki. ;)

Zseniális hétköznapi pszichológia ? 🤔

(Úgyhogy könnyen lehet, hogy a nyúl ürege sokkal mélyebb. Szigorúan magánvélemény. )
Asszem értem, nekem is megfordult a fejemben egy-két konteó. :-)
MIvel nem vállalható hivatalosan, hogy mi beszállítunk valamelyik félnek a tőlünk keletre zajló csihi-puhiba (bármelyiknek) és ezt mégsem lehet nyíltan vállalni mert hivatalosan BÉKE, ezért valaki az egyik minisztériumban felkiáltott: Ó b@zmeg már megvan, hát rendezzük meg betörésként, aztán elvitték, és kész.

Ezt simán el tudom hinni, de azt is hogy valakinek nagyon kellett egy ilyen lokátoralkatrész, ezért egyszerűen elvette tőlünk, mert tudta hogy finoman szólva sem acélos itthon a védelem, az évek óta tartó háborús vészhelyzet ellenére.
(Valaki írta a katonaiban is, hogy egy UrbEx-es srác simán bemászott erőművek területére, pizzát rendelt, fotózkodott, stb.)
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

qqriq írta: 2025.08.17. 18:17 no spotter, no ai, no bullshit
Csak pont a kalapot nem kellett volna hátralöknie, hogy ne süssön a szemébe a nap. :-)
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

BeHappy írta: 2025.08.17. 18:39Köszönöm!
Olasz kollégák is elemzik és hááát, árnyalják is képet:

https://www.armietiro.it/ucraina-sniper ... -possibile

(guglifordítóval angolra értelmezhető fordítást kapsz)
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

csak ismetelni tudom magam
qqriq írta: 2025.08.17. 12:07 szerintem -ha igaz- ekkora tavon azzal a fegyverrel ez egy lucky strike

gvass1 írta: 2025.08.18. 16:42 Olasz kollégák is elemzik és hááát, árnyalják is képet:

ingyom bingyom tálib-e?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

qqriq írta: 2025.08.18. 16:49 csak ismetelni tudom magam
ők is ezt írják:-)
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

gvass1 írta: 2025.08.18. 16:42 Olasz kollégák is elemzik és hááát, árnyalják is képet:

Köszi! Egyébként érdekes, hogy a szakcikk ugyanazokat a következtetéseket vonja le, mint amiket az itteni portáltársak a hozzászólásaikban. Úgyhogy megkérdőjelezhetetlen a fórum közösségének a szakmai hozzáértése. Szép volt Fiúk!
RatRace
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: RatRace »

Érdekes, hogy terror pista még nem jutott senki eszébe.
Ezek a radarok, nem NATO kompatibilisek?
Vagyis, a sajat rendszerek nem barátként érzékelik?
Ha rosszul gondolom, javítsatok ki.
Fizetett bér-Troll.
Beépített falazóelem, a legtitkosabb titkosügynök.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

RatRace írta: 2025.08.18. 18:30 Érdekes, hogy terror pista még nem jutott senki eszébe.
Ezek a radarok, nem NATO kompatibilisek?
Vagyis, a sajat rendszerek nem barátként érzékelik?
Ha rosszul gondolom, javítsatok ki.
nem radart érzékeli barátinak, hanem az IFF-jeladót.
https://en.wikipedia.org/wiki/Identific ... end_or_foe

A radar az lehet bármely MIG-29-ben.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: bel »

RatRace írta: 2025.08.18. 18:30 Ezek a radarok, nem NATO kompatibilisek?
Szia,

Nem, ezek szovjet gyartmanyu radarok, amit annak is erzekelnek a rendszerek.

Azt mondjak, hogy maguk a MIG-29 radarok 3 fele minosegben keszultek:
-belpiacos (szovjet hadsereg szamara keszult): legjobban sikerult alkatreszekbol gondosan osszevalogatva, maximalis teljesitenyre hangolva (ez utobbi olyan, mint a civil jarmuveknel a chiptuning, vagyis nagyobb teljesitmeny kisebb elettartam). Hozzavetolegesen 90 km-rol kepes befogni egy vadaszgep meretu celt.
-VSZ: kozepes, hozzavetolegesen 70 km-rol kepes befogni egy vadaszgep meretu celt.
-Egyeb: maradek alkatreszekbol osszerakva, kifejezetten ugy hangolva, hogy nagy legyen az elettartam (altalaban, de pl. a korai MIG-29-eseknel a magnetront nem lehetett hosszu elettartamra hangolni), hozzavetolegesen 60 km-rol kepes befogni egy vadaszgep meretu celt.

Rossz hir, hogy hiaba voltunk korabban a VSZ tagjai, egy egyeb orszagnak szant, de kifizetes hianya miatt nem leszallitott adagbol megmaradt gepeket vasaroltunk, vagyis nekunk a 3. kategoriaju gepeink voltak. Raadasul meg az uzemeltetesi utasitas is lebutitott volt, pl. a gep beinditasa az atadott dokumentacio szerint kb. ketszer annyi ideig tartott, mint ahogy a szovjet pilotak inditottak be a gepeket.

Erdekesseg, hogy volt egy gep, amit egyszer sikerult ugy behangolni a magyar szereloknek, hogy kb 85 km lett a radar hatotavolsaga.

Bel
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

Batmobil

Batman mar oroszorszagban van
e0f5d028009531.56f1f3e93fb38.jpg
ingyom bingyom tálib-e?
WildBear23
Veterán
Veterán

https://index.hu/kulfold/2025/08/21/ukr ... -serultek/

"Szerdáról csütörtökre virradóan támadás érte a magyar határtól 40 kilométerre található Munkácsot. A város egyik vállalkozásának elektronikai üzemét és raktárait érte a légitámadás. Összesen tizenkét ember sebesült meg, akiket két kórházban látnak el, és jelenleg mindnekinek stabil az állapota. Továbbá, a Huszti járás egy településén drónbecsapódást rögzítettek, a helyszíni adatok szerint nincsenek áldozatok."
WildBear23
Veterán
Veterán

Közbeszerezve:

"A sárga tollvonást sikerült eddig elfoglalni több mint 3,5év harc árán. Több mint 200.000 orosz férfi esett el és több száz milliárd dollárjukba került eddig a háború. Az elfoglalt sárga csík élhetetlenné vált romhalmaz.
Az oroszok tudják amúgy minden négyzetcentiméter földjükön, földjükbe milyen értékek vannak? Vagy az uralon túl az már csak egy ilyen hátsókert feeling?
Ilyen mennyiségű elpusztított élet és nagyságrendű pénzből miket kutathatnának fel vagy mekkorát lehetne fejlődni, fejleszteni?
Nézve a térképet a méret arányokat, semmi értelme az egésznek."
FB_IMG_1755779069997.jpg
szöged
Fórumtag
Fórumtag

WildBear23 írta: 2025.08.21. 14:25 Közbeszerezve:

"A sárga tollvonást sikerült eddig elfoglalni több mint 3,5év harc árán. Több mint 200.000 orosz férfi esett el és több száz milliárd dollárjukba került eddig a háború. Az elfoglalt sárga csík élhetetlenné vált romhalmaz.
Az oroszok tudják amúgy minden négyzetcentiméter földjükön, földjükbe milyen értékek vannak? Vagy az uralon túl az már csak egy ilyen hátsókert feeling?
Ilyen mennyiségű elpusztított élet és nagyságrendű pénzből miket kutathatnának fel vagy mekkorát lehetne fejlődni, fejleszteni?
FB_IMG_1755779069997.jpg
első pillantásra optikai csalódás áldozata lettem

tudtommal eddig kb 100ezör km2-re tették rá a kezüket/lábukat
ez kb 1 db hazánknyi terület
a sárga tollvonás sokkal többnek tűnik, mint ugyanazon a térképen Mo.
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

Krímet beleszámoltad?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

WildBear23 írta: 2025.08.21. 14:25 Közbeszerezve:

FB_IMG_1755779069997.jpg
Ez nagyon nem jó térkép, ennél sokkal kevesebb!
EZ a kezdeti 1-2 hónap állapotát tükrözi.

Lásd:

Kép
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

WildBear23 írta: 2025.08.21. 14:25 Ilyen mennyiségű elpusztított élet és nagyságrendű pénzből miket kutathatnának fel vagy mekkorát lehetne fejlődni, fejleszteni?
A háború sohasem erről szólt, hogy mi éri meg és mi nem.
Korea, vagy Vietnám megérte az USA-nak? Koreában ~33.000 amerikai halt meg, Vietnámban ~58.000. Mit nyertek vele? Nagyobb lett az USA területe? Tényleg megérte?
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Kojak írta: 2025.08.22. 21:14 A háború sohasem erről szólt, hogy mi éri meg és mi nem.
Korea, vagy Vietnám megérte az USA-nak? Koreában ~33.000 amerikai halt meg, Vietnámban ~58.000. Mit nyertek vele? Nagyobb lett az USA területe? Tényleg megérte?
Dél-Korea fennmaradása és nyilvánvaló sikertörténete kapcsán: erősen megérte.

"Dél-Korea gazdasága Ázsia negyedik és a világ 10. legnagyobb gazdasága a 2020-as adatok alapján. Legfőbb kereskedelmi partnerei az USA, Japán, Hongkong és Szingapúr. "

Mából visszatekintve baromira jó biznisz volt, ha bizniszként fogod fel - ha pedig úgy, hogy emberek 10 milliót megmentetted az észak-koreai kommunista diktatúrától, akkor erkölcsileg is végtelenül helyes lépés volt.

(Vietnam komplexebb, nem ennyire egyértelműbb téma téma.)
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Kojak írta: 2025.08.22. 21:14 A háború sohasem erről szólt, hogy mi éri meg és mi nem.
hanem?

miről szóltak a háborúk ???

(és most is, mint mindig minden "főszabály" kapcsán tekintsünk el az exótáktól ... vannak kivételek, azok meg erősítik ugye a szabályt)
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

szöged írta: 2025.08.23. 08:47 hanem?

miről szóltak a háborúk ???

(és most is, mint mindig minden "főszabály" kapcsán tekintsünk el az exótáktól ... vannak kivételek, azok meg erősítik ugye a szabályt)
Ne feledkezzünk meg arról, hogy az emberek nem tökéletes gépek, akik tökéletes költség-kockázat-haszon elemzés alapján döntenek. - A hülyeség, a becsvágy, a rosszindulat, a félelem, az igazságérzet stb. hatalmas világot és történelmet formáló erők. Mivel a háborúk - főszabályként - valahogy sosem úgy sikerülnek, ahogy tervezték őket, egy hiperracionális ember sokkal visszafogottabban élne a lehetőséggel, mert kockázatos.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Az ukrán hadseregnek is feltűnt a sok önkéntes mexikói és del-amerikai, akik feltűnően élénken érdeklődnek a drón technológia iránt, miközben minden más hidegen hagyja őket.

Úgy tűnik a drogbandák beépítették az embereket az ukrán hadseregbe, hogy a jelenleg világon élvonalbeli drón hadviselésről vigyenek haza információt.

https://nepszava.hu/3291706_mexikoi-dro ... oru-korkep
szöged
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.08.24. 00:27 Az ukrán hadseregnek is feltűnt a sok önkéntes mexikói és del-amerikai, akik feltűnően élénken érdeklődnek a drón technológia iránt, miközben minden más hidegen hagyja őket.

Úgy tűnik a drogbandák beépítették az embereket az ukrán hadseregbe, hogy a jelenleg világon élvonalbeli drón hadviselésről vigyenek haza információt.

https://nepszava.hu/3291706_mexikoi-dro ... oru-korkep
3 éve mondom, hogy a magyar honvétségnek is kellene küldeni embereket tanulás céljából
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Poresz írta: 2025.08.23. 23:38 ...egy hiperracionális ember sokkal visszafogottabban élne a lehetőséggel, mert kockázatos.
egy hiperracionális ember ezért sem igazán jó első vonalbeli vezetőnek
mert túl sok időt tölt el a tények megismerésével, és feldolgozásával

de ha az első vonalbeli vezető leépíti a hiperracionális tanácsadóit, akkor az szokott bajokat okozni
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

szöged írta: 2025.08.24. 06:48 3 éve mondom, hogy a magyar honvétségnek is kellene küldeni embereket tanulás céljából
Egy, köhécs, nem baráti országba, amelyik ott árt nekünk, ahol tud...?
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.08.24. 09:27 Egy, köhécs, nem baráti országba, amelyik ott árt nekünk, ahol tud...?
Irónia ON
A mi katonáink nagy eséllyel inkább Oroszországba fognak menni tanulni.
Irónia OFF
Poresz
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: Poresz »

szöged írta: 2025.08.24. 06:48 3 éve mondom, hogy a magyar honvétségnek is kellene küldeni embereket tanulás céljából
Nem tudom, hogy ironikusan mondod vagy komolyan, de könnyen belátható: egy háborút nem látó hadseregben nem működhetnek azok a kiválasztódási folyamatok, amik alkalmasabbá tennék az ország megvédésére. (Ebből a szempontból Afganisztán is a diétás light változat volt.)
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

AndyA írta: 2025.08.24. 09:27 Egy, köhécs, nem baráti országba, amelyik ott árt nekünk, ahol tud...?
Szia,

Ebbe ne menjunk bele.

Bel
szöged
Fórumtag
Fórumtag

akkor még nem feltétlenül lett volna késő elkezdeni barátkozni velük

mint ahogyan most sem késő

kiegészítés: igaza van belnek
ne folytassuk, mert könnyen átcsap politikába
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Poresz írta: 2025.08.24. 09:41 Nem tudom, hogy ironikusan mondod vagy komolyan, de könnyen belátható: egy háborút nem látó hadseregben nem működhetnek azok a kiválasztódási folyamatok, amik alkalmasabbá tennék az ország megvédésére. (Ebből a szempontból Afganisztán is a diétás light változat volt.)
Szia,

+1

Afganisztani magyar szerepvallalas: osszesegeben szerencsere, de a harcertek szempontjabol nezve sajnos kicsi letszam volt kint, ezert konnyu volt elszabotalni a tapasztalatok atvetelet.

De meg igy is, ha pl. minden 600 fo"s zaszloalj adott volna minimum 290 fot a 300 fos PRT valtasba, akkor nem lett volna mas lehetoseg, mint olyan zaszloaljakat tartani itthon, amik szemelyi allomanyanak a fele hadmuveleti teruleten osszeszokott csapatot ad.

De hat eleve kerdes, hogy a zaszloaljak elelmezesi letszama mennyire messze van (es volt) az allomanytabla szerinti letszamtol, es ha 3-6 zaszloaljbol szedik ossze a PRT letszamanak a felet, a masik felet meg mas orszagokbol, akkor annyira elaprozodik a kisebbseg altal megszerzett tudas (ami nem is annyira tudas, mint inkabb hozzaallas, ami szinten nagyon-nagyon fontos), hogy utana a hetkoznapok mocsaraba sullyedve gyorsan elkopik.

Ja, es ez nem aktualis problema, mivel a kezdeti idokre ez meg sokkal inkabb igaz volt: azok, akiknek igazan sokat adott volna az ottani tudas (melysegi felderitok, csapatfelderitok, kisebb mertekben gepesitett loveszek), azok egyetlen egy tisztet sem kuldtek ki, helyettuk ment logisztikus es harckocsizo a Magyar Nephadseregbol a szovjet hadsereg meghivasara.

Visszaterve a tudas/hozzaallas paroshoz, szerintem alapvetoen nagy tudast at tudnak adni bekeben a katonak egymasnak, de amit eselytelennek erzek (legalabbis a magunk korul lathato rogvalosagban eselytelen, ugy egyebkent "csak" nagyon nehez), az a megfelelo hozzaallas kialakitasa. Es a PRT tudasbol keveset ad (ertsd: meg egy loveszkatona is mast csinal konvencionalis haboruban mint amit a PRT tett, pl. a tatai tamogato zaszloalj meg teljesen mast csinal, ezert az a lexikalis tudas, amit a PRT-ben megtanulnak, az 70-95%-ban nem hasznos az orszag vedelme szempontjabol), de hozzaallas szempontjabol tokeletes: valodi felelosseget kell vallalniuk a parancsnokoknak a tetteikert (akar egy 2 fos jaror parancsnoka hozhat olyan dontest, ami strategiai szempontbol jelentos; konkretan a nemeteknel egy nehany fos csoport parancsnoka hozott olyan dontest, ami eveken at sok halott nemet katonat okozott), gyorsan es jol kell donteniuk - es ez pont az ellenkezoje annak, ami az allamigazgatas szintjebe belesimulo bekeidos hadseregek jellemzoje.

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Ha ez ebben a formában igaz, az nagyon komoly, 3350 db ebből a nagy hatótávolságú fegyverből, szvsz ez tényleg "game changer" lehet
A források szerint ezek gázturbinával.ellstott GBU-62 siklóbombák 227 kg-os robbanófejjel.

"❗️A 🇺🇸 trump adminisztráció jóváhagyta a 3350 kiterjesztett hatótávolságú támadó rakéták (eram) eladását a 🇺🇦 Ukrajnának, amelyek hat héten belül érkeznek, - wsj

a rakéták hatótávolsága 241-450 km.

ugyanakkor névtelen források beszámoltak az eram cirkálórakéták használatának feltételeiről: Ukrajnának a Pentagon hivatalos jóváhagyására lesz szüksége a használatukhoz."

https://x.com/front_ukrainian/status/19 ... -rMhw&s=19
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

TotoHU írta: 2025.08.24. 13:02 Ha ez ebben a formában igaz, az nagyon komoly, 3350 db ebből a nagy hatótávolságú fegyverből, szvsz ez tényleg "game changer" lehet
A források szerint ezek gázturbinával.ellstott GBU-62 siklóbombák 227 kg-os robbanófejjel.

"❗️A 🇺🇸 trump adminisztráció jóváhagyta a 3350 kiterjesztett hatótávolságú támadó rakéták (eram) eladását a 🇺🇦 Ukrajnának, amelyek hat héten belül érkeznek, - wsj

a rakéták hatótávolsága 241-450 km.

ugyanakkor névtelen források beszámoltak az eram cirkálórakéták használatának feltételeiről: Ukrajnának a Pentagon hivatalos jóváhagyására lesz szüksége a használatukhoz."

https://x.com/front_ukrainian/status/19 ... -rMhw&s=19
Ezt hogyan indítják? Ha gépről kell ledobni, az nehezen fog menni, mert lassan annyira nincs repcsijük az ukránoknak.
PRTVIII
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: PRTVIII »

bel írta: 2025.08.24. 11:43 Szia,

+1

Afganisztani magyar szerepvallalas: osszesegeben szerencsere, de a harcertek szempontjabol nezve sajnos kicsi letszam volt kint, ezert konnyu volt elszabotalni a tapasztalatok atvetelet.

De meg igy is, ha pl. minden 600 fo"s zaszloalj adott volna minimum 290 fot a 300 fos PRT valtasba, akkor nem lett volna mas lehetoseg, mint olyan zaszloaljakat tartani itthon, amik szemelyi allomanyanak a fele hadmuveleti teruleten osszeszokott csapatot ad.

De hat eleve kerdes, hogy a zaszloaljak elelmezesi letszama mennyire messze van (es volt) az allomanytabla szerinti letszamtol, es ha 3-6 zaszloaljbol szedik ossze a PRT letszamanak a felet, a masik felet meg mas orszagokbol, akkor annyira elaprozodik a kisebbseg altal megszerzett tudas (ami nem is annyira tudas, mint inkabb hozzaallas, ami szinten nagyon-nagyon fontos), hogy utana a hetkoznapok mocsaraba sullyedve gyorsan elkopik.

Ja, es ez nem aktualis problema, mivel a kezdeti idokre ez meg sokkal inkabb igaz volt: azok, akiknek igazan sokat adott volna az ottani tudas (melysegi felderitok, csapatfelderitok, kisebb mertekben gepesitett loveszek), azok egyetlen egy tisztet sem kuldtek ki, helyettuk ment logisztikus es harckocsizo a Magyar Nephadseregbol a szovjet hadsereg meghivasara.

Visszaterve a tudas/hozzaallas paroshoz, szerintem alapvetoen nagy tudast at tudnak adni bekeben a katonak egymasnak, de amit eselytelennek erzek (legalabbis a magunk korul lathato rogvalosagban eselytelen, ugy egyebkent "csak" nagyon nehez), az a megfelelo hozzaallas kialakitasa. Es a PRT tudasbol keveset ad (ertsd: meg egy loveszkatona is mast csinal konvencionalis haboruban mint amit a PRT tett, pl. a tatai tamogato zaszloalj meg teljesen mast csinal, ezert az a lexikalis tudas, amit a PRT-ben megtanulnak, az 70-95%-ban nem hasznos az orszag vedelme szempontjabol), de hozzaallas szempontjabol tokeletes: valodi felelosseget kell vallalniuk a parancsnokoknak a tetteikert (akar egy 2 fos jaror parancsnoka hozhat olyan dontest, ami strategiai szempontbol jelentos; konkretan a nemeteknel egy nehany fos csoport parancsnoka hozott olyan dontest, ami eveken at sok halott nemet katonat okozott), gyorsan es jol kell donteniuk - es ez pont az ellenkezoje annak, ami az allamigazgatas szintjebe belesimulo bekeidos hadseregek jellemzoje.

Bel
Volt még ott néhány kontingens.
Az OMLT komolyabb volt mint a PRT.
Aztán még volt a KMCS, az még az OMLT nél is komolyabb volt.
Azokban aztán volt tapasztalatszerzés.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

PRTVIII írta: 2025.08.24. 19:32 Volt még ott néhány kontingens.
Azokban aztán volt tapasztalatszerzés.
Szia,

Persze igazad van, azert nem irtam roluk is, mert a letszamuk joval kisebb, ezert a hadsereg egeszenek reformjahoz kevesbe jarulhatnak hozza. Arrol nem is beszelve, hogy a KMCS-be eleve eselye sincs bejutni a katonak kb. 99%-anak.

A KMCS meretet nem lattam meg leirva, de az amerikai SF kepezte ki oket, es egy ODA letszama 12 fo, ami a PRT (elvben) 300 fos letszamahoz kepest igen kicsi.

Bel
PRTVIII
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: PRTVIII »

bel írta: 2025.08.24. 20:42 Szia,

Persze igazad van, azert nem irtam roluk is, mert a letszamuk joval kisebb, ezert a hadsereg egeszenek reformjahoz kevesbe jarulhatnak hozza. Arrol nem is beszelve, hogy a KMCS-be eleve eselye sincs bejutni a katonak kb. 99%-anak.

A KMCS meretet nem lattam meg leirva, de az amerikai SF kepezte ki oket, es egy ODA letszama 12 fo, ami a PRT (elvben) 300 fos letszamahoz kepest igen kicsi.

Bel
Csoportként kezdtek, aztán kontingens lettek (tehát volt létszám).
Az OMLT viszont az amerikaiakkal közösen mentoràlta az ANA-t ( az volt az igazi tapasztalatszerzés).
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Ezeket a rövidítéseket mindenki erti rajtam kívül? 🤔
Kojak
Kereskedő
Kereskedő

Hozzászólás Szerző: Kojak »

Petya357 írta: 2025.08.25. 22:20 Ezeket a rövidítéseket mindenki erti rajtam kívül? 🤔
PRTVIII írta: 2025.08.24. 19:32
OMLT: Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (angolul Operational Mentoring and Liaison Team, OMLT) néven 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban, az MH PRT mellett.
PRT: A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (Provincial Reconstruction Team – PRT) Az MH PRT a Magyar Honvédség egykori, Afganisztánban működő Tartományi Újjáépítési Csoportja volt, egy ezredszintű katonai egység, amely az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) keretein belül tevékenykedett.
bel írta: 2025.08.24. 20:42 Arrol nem is beszelve, hogy a KMCS-be eleve eselye sincs bejutni a katonak kb. 99%-anak.
KMCS: Különleges Műveleti Csoport. Az MH Különleges Müveleti Csoport (MH KMCS) váltásai 2009 februárja óta tevékenykedtek ISAF-mandátum alatt, egy amerikai kötelék részeként. Az MH KMCS 2012 őszén alakult át az MH Különleges Műveleti Kontingenssé, így már nagyobb létszámban, önálló törzselemmel kiegészülve látta el feladatát.
PRTVIII írta: 2025.08.25. 05:26 Az OMLT viszont az amerikaiakkal közösen mentoràlta az ANA-t ( az volt az igazi tapasztalatszerzés).
ANA: Afgán Nemzeti Hadsereg
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

Kojak írta: 2025.08.26. 00:13 OMLT: Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (angolul Operational Mentoring and Liaison Team, OMLT) néven 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban, az MH PRT mellett.
PRT: A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (Provincial Reconstruction Team – PRT) Az MH PRT a Magyar Honvédség egykori, Afganisztánban működő Tartományi Újjáépítési Csoportja volt, egy ezredszintű katonai egység, amely az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) keretein belül tevékenykedett.

KMCS: Különleges Műveleti Csoport. Az MH Különleges Müveleti Csoport (MH KMCS) váltásai 2009 februárja óta tevékenykedtek ISAF-mandátum alatt, egy amerikai kötelék részeként. Az MH KMCS 2012 őszén alakult át az MH Különleges Műveleti Kontingenssé, így már nagyobb létszámban, önálló törzselemmel kiegészülve látta el feladatát.

ANA: Afgán Nemzeti Hadsereg
Köszi Kojak!
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Szia,

Nem ellentmondva, csak kiegeszitve:
Kojak írta: 2025.08.26. 00:13 OMLT: Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (angolul Operational Mentoring and Liaison Team, OMLT) néven 2009-ben kezdte meg működését Afganisztánban, az MH PRT mellett.
Kezdetben magyar ertelemben vett kikepzest vegeztek, de fokozatosan egyre gyakorlatiasabb lett az oktatas. Ami abban az orszagban azt jelenti, hogy konkret fegyveres harcokban vettek reszt. Egy amerikai nemzeti garda csoporttal kozosen az afgan hadsereg egy zaszloaljat kepeztek. Ha jol emlekszek 2-3 tucat koruli volt a letszam (termeszetesen mint a tobbi egyseg is, ez egy valtas letszama, es felevente ment a kovetkezo valtas). OMLT-s parancsnok adta OMLT-s beosztottjanak a hires parancsot: "Lojj balra" (ertsd: tamadas erte oket, a tamadot nem lattak, nem tudtak hol van, de annyit hallottak, hogy balrol jott a loves; ilyen helyzetben az egyetlen racionalis dontes loni balra, hogy a tamado fedezekbe huzodjon; ami egyben szamomra jo indoka annak, hogy az USA hadseregeben miert minden 30 000 lovesre jut egy talalat).
Kojak írta: 2025.08.26. 00:13 PRT: A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (Provincial Reconstruction Team – PRT) Az MH PRT a Magyar Honvédség egykori, Afganisztánban működő Tartományi Újjáépítési Csoportja volt, egy ezredszintű katonai egység, amely az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) keretein belül tevékenykedett.
Vegig nagyon kemeny nemzeti megkotesekkel rendelkezett, ami azt jelenti, hogy nagyon NEM kemeny akciokban vettek reszt aktivan (sokszor erte oket tamadas, ekkor nyilvan harcoltak kemenyen). De ok voltak a legnagyobb letszamu alakulat (elvben 300 fo, kezdetben ez valoban ennyi volt, kesobb fokozatosan ebbol a 300-bol egyre tobb volt a kulfoldi, de ok is magyar parancsnoksag alatt voltak). Nyilvan osszehasonlithatatlanul tobbet tud errol PRTVIII.
Kojak írta: 2025.08.26. 00:13 KMCS: Különleges Műveleti Csoport. Az MH Különleges Müveleti Csoport (MH KMCS) váltásai 2009 februárja óta tevékenykedtek ISAF-mandátum alatt, egy amerikai kötelék részeként. Az MH KMCS 2012 őszén alakult át az MH Különleges Műveleti Kontingenssé, így már nagyobb létszámban, önálló törzselemmel kiegészülve látta el feladatát.
Errol direktben keveset irnak, nyilvan a KMCS az egy ODA. Elvben a kontingens logikus lenne, hogy SF szazad legyen, benne 6 ODA es egy ODB, de hihetobb, hogy csak 2, esetleg 3 magyar ODA volt benne az ODB mellett.

Bel
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Óriási benzin hiány Oroszországban, jegyrendszer fejenként max 10 liter benzinnel, sorok a kutakon, a régi jó CCCP szelleme.
Putyin a Szovjetuniót akarta feléleszteni - hát megkapták!

Úgy tűnik a sorozatos ukrán támadások a finomítók ellen elkezdték éreztetni a hatásukat.

https://tozsdeforum.hu/extra/auto/tenyl ... orszagban/
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

TotoHU írta: 2025.08.27. 18:38 Óriási benzin hiány Oroszországban, jegyrendszer fejenként max 10 liter benzinnel, sorok a kutakon, a régi jó CCCP szelleme.
Putyin a Szovjetuniót akarta feléleszteni - hát megkapták!

Úgy tűnik a sorozatos ukrán támadások a finomítók ellen elkezdték éreztetni a hatásukat.

https://tozsdeforum.hu/extra/auto/tenyl ... orszagban/
Mod: ez néhány orosz régióra igaz,.nem az egész qrvanagy országra.
WildBear23
Veterán
Veterán

Dmitry Glukhovsky - Mi.

Dmitry Glukhovsky-nak, a Метро 2033 írójának megjelent egy új könyve, "Mi. A bukás naplója" címmel.
(Moszkvában született, és ott is végezte általános iskolás tanulmányait. Négy és fél évig Izraelben élt és tanult, majd Németországban és Franciaországban dolgozott. Riporterként a Ragyio Rossziinak, a Deutsche Wellének és az Euronewsnak dolgozott. 2008 óta a Majak rádióállomás rádiós műsorvezetője. 2009 márciusa óta az internetes PostTV ismeretterjesztő műsorának műsorvezetője.

Öt nyelven beszél folyékonyan. Metró 2033 című posztapokaliptikus regényével debütált, mint online író. A metro.ru-ra feltett regényrészletek alapján népes olvasótáborra tett szert.

Kettős állampolgár (orosz-izraeli), 2022 óta külföldön él.[3] Erőteljes ellenzéki magatartása nyomán, az Ukrajna ellen indított „különleges katonai művelet” kapcsán nyíltan kritizálta Oroszország politikáját és vezetését. A közösségi médiában hangoztatott háborúellenes nézetei okán 2023 nyarán távollétében a moszkvai kerületi bíróság 8 év börtönbüntetésre ítélte. [4] Forrás: Wikipedia)

"Sztálin elvtárs, légy átkozott

Sztálin elvtársat nálunk nem szabad bántani, mert a hóhérok gyerekei és a Stockholm-szindrómás rabszolgák eltaposnak.

De azért emlékezz erre…

…Hajnali négy óra. Csöngetnek. Kinyitod az ajtót, hárman állnak a küszöbön. Búzavirágkék szegélyű tányérsapkák. Érted jöttek. Hátracsavarják a kezed, kivonszolnak az udvarra, bezsuppolnak a „KENYÉR” feliratú teherautóba, visznek, azt ígérik, hogy majd mindent megmagyaráznak, aztán néhány óra múlva, amikor csizmatalppal széttaposták a heréidet, és félájultra verve valamilyen beismerő vallomást csikarnak ki belőled, kikísérnek a nyirkos börtönudvarra, és hasba lőnek. Utána – hiszen még élsz – ráérősen agyonvernek. A szüleidnek azt mondják, hogy tíz évre ítéltek a levelezési jog megvonásával. Még tíz évig hiszik majd azt, hogy valaha viszontlátnak.

(...)

„Nem mi voltunk” – ez az orosz–ukrán konfliktus egyik szimbólumává vált mém azután jelent meg, hogy Vlagyimir Putyin 2014. március 4-i sajtótájékoztatóján kijelentette: azok a megkülönböztető jelzések nélküli egyenruhát viselő fegyveresek, akik átvették a Krímben a kulcsfontosságú objektumok feletti ellenőrzést, a helyi önvédelmi csoportok tagjai, felszerelésüket pedig egy helyi katonai boltban vették.

Az oroszországi hatalom képviselői rendszeresen tagadták, hogy Kelet-Ukrajnában orosz katonák harcolnak. Amikor pedig néhány katona ukrán fogságba esett, a Kreml azt a magyarázatot adta, hogy az illetők úgy távoztak a szomszéd állam területére, hogy „épp szabadságot vettek ki vagy előzőleg kiléptek a seregből”.

Alig telt el néhány év, és Putyin interjút adott Andrej Kondrasovnak, amelyben beismerte, hogy a Krímben az orosz haderő lépett akcióba. 2022. február 24-e után pedig az orosz politikusok mintha elfeledték volna, hogy sok-sok éven át mindezt tagadták, és már-már nyíltan beszéltek a félsziget katonai megszállásáról.

(...)

Mintha Oroszország skizofréniában szenvedne manapság. Egy óriás kisebbrendűségi komplexusokkal. Egy állam, amely vég nélkül a jövőről rikácsol, de szüntelen a múltjára maszturbál. Huszonhárom évvel a Szovjetunió szétesése (vagy szétverése) és az új Oroszország megszületése után még mindig nem tudjuk egyértelműen megállapítani, mi is történt velünk. Országunk, amely nem európai, nem ázsiai, nem globális, nem regionális, nem nemzeti és nem multikulturális, nem vallásos és nem világi, az időtlenségben lézeng, és elsüllyed az illúziókban.

Az országot hol a Nyugat megbízható gazdasági partnerének akarták beállítani, hol pedig, miután szerzetes módjára megtagadtattak vele minden földi hívságot, nekiláttak volna visszavarrni rá a régen lesorvadt birodalmi végtagokat. Hol nyálas brezsnyevi csókokkal{23} kellett a kedves európai partnerekhez bújnia, hol rángatózó idegrohamban fröcsögött, és eltaszított magától mindenkit Európában, aki legalább egy fotó kedvéért hajlandó lett volna összeölelkezni vele. Hol Amerikával együtt akart a világ sorsáról dönteni, bőszen kacsingatva rá, a kártyaasztal alatt a partnere lábához dörgölve a sajátját, hol meg felrúgta az asztalt, és dühödten üvöltötte: „Csaló! Csaló!”

Oroszország fejlődésének nincs vektora, nincs pályája, mozgásának nincs iránya. Nem előrehalad, hanem görcsösen rángatózik, ide-oda ugrál, hisztérikusan fetreng a földön. Oroszország nem képes célba érni, megtenni egy utat, mert nincs ehhez térképe és nincs semmilyen célja.

A nép eközben áhítozni kezdett egy eszmére, egy tervre, egy irányvonalra. Az emberek belefáradtak abba, hogy a seholban toporognak. Aztán jött a Krím: a hatalom eszmét kínált arra, hogy miért is létezik Oroszország, intett valamilyen irányban, ők meg rögtön feléledtek és zajongani kezdtek. Az elgondolás világos volt, egyszerű, és ők elhitték: helyre fogjuk állítani a Szovjetuniót!"

Beizzítottam az ebook olvasót. :-)
Ha valaki szintén elolvasná, szivesen átküldöm.
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Új Rheinmetall lőszergyár Németországban. Éves tervezett kapacitása 350 ezer tüzérségi lőszer.
Úgy tűnik, Európa lassan ébredezik a Csipkerózsika-álmából a TrumPutyin helyzetet látva.

https://www.derstandard.at/story/300000 ... ionsfabrik
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

TotoHU írta: 2025.08.31. 00:39 Új Rheinmetall lőszergyár Németországban. Éves tervezett kapacitása 350 ezer tüzérségi lőszer.
Úgy tűnik, Európa lassan ébredezik a Csipkerózsika-álmából a TrumPutyin helyzetet látva.

https://www.derstandard.at/story/300000 ... ionsfabrik
Pár napja, első olvasatra erre a hírre egy fórumtárssal ugyanazt mondtuk: 350e? Ez mi a …? Ez semmi. Egy év alatt - egyedül - is lehúzom otthon!
Második olvasatra már feltűnnek a részletek:
- 155mm, és nem 9mm :lol: azert ez nem mindegy
- minden bizonnyal nem csak töltik, hanem a komponenseket is gyártják - ez is más pálya
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Petya357 írta: 2025.08.31. 07:25 Pár napja, első olvasatra erre a hírre egy fórumtárssal ugyanazt mondtuk: 350e? Ez mi a …? Ez semmi. Egy év alatt - egyedül - is lehúzom otthon!
Második olvasatra már feltűnnek a részletek:
- 155mm, és nem 9mm :lol: azert ez nem mindegy
- minden bizonnyal nem csak töltik, hanem a komponenseket is gyártják - ez is más pálya
De sajnos ezek nagyon ijesztően elenyésző számok valójában.

Nézzük mire volt képes az amerikai ipar...ezelőtt 80+ évvel:

https://www.militarymedia.org/p/update- ... production

"there was relatively little 155mm ammo production prior to WWII’s arrival on U.S. shores but once the U.S. became involved, production absolutely blew up. Average monthly production of 155mm artillery ammo in 1941 was 49,000 across all ammunition types; in 1942 the average monthly production was 295,417 per month, or nearly what the U.S. produces in a year at present, trying as hard as it can. In one month, May of 1942, the U.S. made 567,000 rounds of 155mm artillery ammo. Wild! "

És ezt úgy, hogy:

" a quick and important note: the 155mm howitzer did not play the same role during WWII as it does in the modern military — the 105mm howitzer played a much greater role than it does today, as did other lighter caliber artillery guns, and there were other, heavier caliber artillery platforms in use during WWII, so it isn’t a strict apples-to-apples comparison."

---

Mindeközben napjainkban:-(((:

"The first was that the U.S. had been able to nearly double the monthly production of 155mm artillery ammunition from 14,400 in February 2022 to 28,000 in September 2023.

Second, the U.S. had a target of 100,000 per month, which it hoped to achieve by 2025. Earlier in 2023, the target was 90,000 per month by 2025 according to The New York Times. "

Szóval a legnagyobb európai szerePlő éves 350k !!!TERVEZETT!!! kapacitása eléggé lepkefing ezek tükrében sajnos.
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

gvass1 írta: 2025.08.31. 08:09 Szóval a legnagyobb európai szerePlő éves 350k !!!TERVEZETT!!! kapacitása eléggé lepkefing ezek tükrében sajnos.
Szia,

Nem tudok nemetul, de ez nem csak 1 db uj gyar tervezett kapacitasa?

Tehat a cegen belul is csak az egyik gyar, a minimum 3-bol (hiszen van regi nemet gyar is, meg majd egyszer lesz magyar gyara is ugyanennek a cegnek).

Bel
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

bel írta: 2025.08.31. 13:32 Szia,

Nem tudok nemetul, de ez nem csak 1 db uj gyar tervezett kapacitasa?

Tehat a cegen belul is csak az egyik gyar, a minimum 3-bol (hiszen van regi nemet gyar is, meg majd egyszer lesz magyar gyara is ugyanennek a cegnek).

Bel
De. Jól érted.

A tervezett üzem a tervek szerint 2027-ben éri el a 350e-t, ami nagyságrendileg akkor is egy vicces szám, ha 3-4 ilyen üzem is lesz egyszer és összeveted a ww2 értékekkel.
qqriq
Peacemaker
Peacemaker
Kapcsolat:

ez is 350e-el tobb mint ami kene. most akkor haboru es beke? :roll:
gvass1 írta: 2025.08.31. 13:54 De. Jól érted.

A tervezett üzem a tervek szerint 2027-ben éri el a 350e-t, ami nagyságrendileg akkor is egy vicces szám, ha 3-4 ilyen üzem is lesz egyszer és összeveted a ww2 értékekkel.
ingyom bingyom tálib-e?
G.D
Veterán
Veterán

Sorozat-ajánló, ha valaki esetleg eddig nem futott volna bele:
Konflikti(2024)
Az előbb néztem meg az első részt, eddig a határozottan ajánlott kategória.
brh562
Veterán
Veterán

G.D írta: 2025.08.31. 23:03 Sorozat-ajánló, ha valaki esetleg eddig nem futott volna bele:
Konflikti(2024)
azt linket meg a telapo ad ?
pogessor
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: pogessor »

G.D írta: 2025.08.31. 23:03 Sorozat-ajánló, ha valaki esetleg eddig nem futott volna bele:
Konflikti(2024)
FélOFF

Az elnök karakter gyakorlatilag egy Sanna Marin másolat, remekbeszabott apró adalék a hitelességhez.

A felirat pedig - visszanézve - itt-ott lehetne parányt jobb, de amikor kapkodva készült, akkor hát így sikerült. (Az akkor létező rettenetes(!!) minőségű angol és észt(!) felirat alapján... Igen, a finnem nem társalgási, hanem semmilyen...)
(Most látom, csinált más is feliratot; sokkal rosszabbat. :) )
TotoHU
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Humortopik helyett ide, a korlátozott tartalom miatt.
544965237_25556249790642164_5887948187995945826_n.jpg
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

TotoHU írta: 2025.09.08. 11:37 Humortopik helyett ide, a korlátozott tartalom miatt.
Az előzmény pedig íme, jókor vették elő a "kőbaltát", no meg tudták a fizikát.
Csatolmányok
Serbian_poster__Sorry_we_didn't_know_it_was_invisible_.jpg
bel
Veterán
Veterán
Kapcsolat:

Blekk Rájgó írta: 2025.09.08. 15:22 Az előzmény pedig íme, jókor vették elő a "kőbaltát", no meg tudták a fizikát.
Szia,

De azert mennyivel jobb lenne ez a plakat 1 X-elt F-117-essel, es nem 3-mal.

(Gyk. a masik kettot csak odahazudtak.)

Bel
AndyA
Fórumtag
Fórumtag

bel írta: 2025.09.08. 15:25 Szia,

Bel
Egy leesett, egy megsérült, de hazarepült, és _állítólag_ egy harmadikat is eltaláltak, de erre még bizonyíték sincs.
Blekk Rájgó
Fórumtag
Fórumtag

Hozzászólás Szerző: Blekk Rájgó »

bel írta: 2025.09.08. 15:25 Szia,

Bel
Szia!

Ettől függetlenül egy dologra jó volt, éppúgy bohócot csináltak az "elpusztíthatatlan" amerikai haditechnikából, mint 1987-ben Mathias Rust az "áthatolhatatlan" szovjet légvédelemből.
G.D
Veterán
Veterán

Blekk Rájgó írta: 2025.09.09. 11:19 bohócot csináltak az "elpusztíthatatlan" amerikai haditechnikából
Állította bárki is hogy az amerikai haditechnika elpusztíthatatlan :?:
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Azért elég sokat fejlődtek a srácok a megkeressük és hangtompítós .22-essel levarrjuk a terroristát modus operandi óta...

"As we've been reporting, Israel has carried out a strike on senior Hamas leaders in the Qatari capital, Doha.

Here's the full statement on the attack from the Israel Defense Forces (IDF):

"The IDF and ISA conducted a precise strike targeting the senior leadership of the Hamas terrorist organization.

"For years, these members of the Hamas leadership have led the terrorist organization's operations, are directly responsible for the brutal October 7 massacre, and have been orchestrating and managing the war against the State of Israel.

"Prior to the strike, measures were taken in order to mitigate harm to civilians, including the use of precise munitions and additional intelligence."

https://www.bbc.com/news/live/c78m71vl91vt
szöged
Fórumtag
Fórumtag

swordmanus írta: 2025.09.09. 14:15 Pár gondolat:
- végül úgyis mindenkinek keresnek gúnyát a méretében
- szerintem a kiképzés nekem is hasznomra vált, tanultam új dolgokat
- az a 4,3 millió a lakosság 10%-a, és jelentős részben nők, gyerekek, idősek meg kőgazdagok. A csóri egyszerű hadköteles gyalogpolgár nem olyan sok...
kihagytad a kettős állampolgárokat, akik elővették a NEMukrán útlevelüket, és simán mentek, amerre akartak

kieg: meg mehetnek most is, ha akarnak
Petya357
Fegyverfórum Scout
Fegyverfórum Scout

szöged írta: 2025.09.09. 20:05 kihagytad a kettős állampolgárokat, akik elővették a NEMukrán útlevelüket, és simán mentek, amerre akartak

kieg: meg mehetnek most is, ha akarnak
Ööö . Nem. Nem mehetnek. Az ukrán állampolgárság megléte erősebb akkor, amikor el kell dönteni, hogy hadköteles-e a delikvens. Ha valakinek van magyar útlevele az ukrán mellett, sajnos pontosan úgy nem engedik ki, minta ha nem lenne.

Ez nem azonnal következett be. Az első hónapokban még működött. Nem emlékszem pontosan mikor, de kb 2023-ban már bezárult a bazár.
szöged
Fórumtag
Fórumtag

Petya357 írta: 2025.09.09. 20:33 Ööö . Nem. Nem mehetnek. Az ukrán állampolgárság megléte erősebb akkor, amikor el kell dönteni, hogy hadköteles-e a delikvens. Ha valakinek van magyar útlevele az ukrán mellett, sajnos pontosan úgy nem engedik ki, minta ha nem lenne.

Ez nem azonnal következett be. Az első hónapokban még működött. Nem emlékszem pontosan mikor, de kb 2023-ban már bezárult a bazár.
köszi az infófrissítést

...

kérdés: meddig tart lemondani egy állampolgárságról?
meg az hogy műxik?
sodoma
Veterán
Veterán

Hozzászólás Szerző: sodoma »

Orosz drónok Lengyelországban

https://telex.hu/kulfold/2025/09/10/oro ... epulogepek

A tartalekosokat is behivják.
gvass1
Kereskedő
Kereskedő
Kapcsolat:

Ha már láttuk az ukránt, akkor legyen itt az orosz is: Új orosz drónellenes sörétes lőszer 5,45×39 mm kaliberben

https://www.kaliberinfo.hu/hirek/uj-oro ... aliberben/

Kép
BeHappy
Fórumtag
Fórumtag

sodoma írta: 2025.09.10. 07:23 Orosz drónok Lengyelországban

https://telex.hu/kulfold/2025/09/10/oro ... epulogepek

A tartalekosokat is behivják.
Erősen túlreagálják. Nálunk az országot keresztbe repülte egy pár éve, azt' tessék. :roll: :lol:
Válasz küldése