Ballisztikai zselatin
Először is köszi a forrásokat, kicsit továbbgondoltam, innen-onnan vettem még ötleteket.
A
kapszlis videóval és cikkel indultam, aztán a másik legjobb forrás a kanadai TATV volt:
https://youtu.be/brBVi-UTTlM
Magáról a zselatinról kiváló forrás volt Jörg Sprave interjúja:
https://youtu.be/3QpEWO5gjR4
Balázsék 20%-os zselatint készítettek, én jobban szerettem volna közelíteni a jelenlegi 10%-os FBI standardot. A további szabványos tulajdonságai az FBI félének:
Méretek: 6,25" x 6,25" x 16". Kerekítve: 16 cm x 16 cm x 40 cm (15,875 x 15,875 x 40,64).
Kalibrálási szabvány: .177-es acélgömböt 590 fps (+-15 fps) sebességgel kell belelőni, aminek 8,5 cm +-1 cm mélyen kell behatolnia a zselébe (más források kissé más értéket említenek, de szervezetenként kissé el is térhetnek a pontos számok). Sajnos nem tudtam acél BB-s légpisztolyt szerezni, szóval ennek hiányában egy sima légpuskát használtam, hogy a későbbi mérésekkel, másik tömbökkel össze tudjam vetni az eredményeket.
Az FBI szabvány szerint egy blokkba 5 lövést szabad leadni, a négy sarokba, valamint a közepére. Ha valamelyik lövés keresztezi az egyik korábbit, akkor annak az eredményét nem veszik figyelembe.
A zselatint 4,5°C körüli hőmérsékleten tárolják, majd a hűtőből való kivétel után mihamarabb felhasználják.
A standard rálövési távolság: 10 láb, azaz 3 méter.
Maga a tesztprotokoll több részből áll:
1. csupasz zselatin.
2. vastag ruházat (egy réteg vastagabb pamut, egy réteg vékonyabb pamut, egy réteg gyapjú, egy réteg farmer)
3. acéllemezen történő átlövés
4. gipszkarton falon történő átlövés
5. furnér lemezen történő átlövés
6. szélvédőn történő átlövés
Visszatérve a magyar valóságba.
Leragasztott aljú balkonláda helyett én az obis 20 literes ládát megfelelőbbnek találtam:
https://www.obi.hu/tarolo-dobozok/obi-e ... /p/3973781
A hossz kb. közelíti az FBI standardot, a nagyobb szélesség miatt több lövést "el is bír". A balkonládához képest szabályosabb forma miatt könnyebben lehet hossz méréseket végezni, vagy egymás mellé/mögé tenni a tömböket.
Zselatin: sima étkezési sertészselatint rendeltem. A neten keresgélve
számos forrást lehet találni, néhány ezer forintba kerül jelenleg kilója. Itt követtem el egy hibát. A zselatinnak van egy úgynevezett bloom értéke, ez határozza meg a keménységét. A balliszitikai zselatinhoz 250-est kell használni, én persze berendeltem 100-ast… Ezért az első adagom nagyon puha lett, de aztán második körre, egy újabb rendelés után, már tökéletesen sikerültek a tömbök.
Az általam használt arány 9:1. Azaz: 9 l víz - 1 kg zselatin. A láda térfogata miatt ezeket 1,5-el beszorozva: 13,5 liter vízhez 1,5 kg zselatin jön ki.
Tartósításhoz hidrogén peroxidot választottam. Ennek előnye a fertőtlenítésen kívül, hogy áttetszőbbé is teszi a tömböt. Hátránya, hogy valamennyire puhábba válik tőle a zselatin, emiatt érdemes a víz arányt kissé csökkenteni. A hidrogén peroxid tömegarányát 0,2-0,25%-ra* állítottam be. Általában 3-5%-os hidrogén peroxidot lehet kapni a gyógyszertárakban. 5%-os oldattal tehát az alábbi recept jön ki kicsivel csökkentett vízmennyiséggel:
12,5 liter víz, 1,5 kg zselatin, 0,6 liter 5% os H2O2.
Másféle töménységű hidrogénperoxidnál át kell számolni mennyit tegyünk bele. 35%-osból például elég <1 dl is, ekkor értelemszerűen 13 liter körüli vizet használjunk.
Alternatívaként Hyperol tablettát (karbamid-peroxid) is használhatunk, de ezt nem próbáltam.
Jörg videójában említi a glicerint a gyártó, mint tartósító adalék, de erről jelenleg nincs több infóm. A TATV videója alapján propionsav is használható, vagy a Balázsék által is használt ásványi olaj is működhet:
https://youtu.be/4j6nT_scSx4
Maga a folyamat.
A hidrogénperoxid miatt érdemes gumikesztyűt és szemüveget viselni. Töltsünk 12,5 liter sima meleg csapvizet a ládába. Annyira legyen meleg, hogy már fájjon belenyúlni. Konkrét hőmérsékletet nem tudok írni, de különösebben nem fontos, elegyedik 40 meg 80 fokos vízzel is. Fúróba fogott keverőszárral folyamatosan keverve adagoljuk hozzá a 1,5 kg zselatin port kb 10 perc alatt apránként. Keverjük további 10 percig az elegyet, majd öntsünk hozzá 0,6 liter 5%-os hidrogénperoxidot - keverjük el ezt is még. A keletkezett habot fölözzük le róla (kuka), majd kihűlés után rakjuk az egész dobozt hűtőbe, vagy estére a hideg teraszra/garázsba. Dermedés után a zselétömb tetejét fedjük le folpackkal tároláshoz.
A tömböt érdemes a ládával együtt szállítani, majd csak a lőtéren kiszedni belőle. Úgy vettem észre, hogy felesleges a ládát kenni, olajozni a kivételhez. Feszegessük meg kicsit az oldalfalakat kifele, majd egy kartonlapra fejjel lefele óvatosan, a tenyerünkkel visszafogva engedjuk ki a kész tömböt a ládából. Ha nehezen jön, akkor a fejjel lefele fordított ládába benyúlva az oldalfalat feszegessük meg kicsit kifelé. Készen is vagyunk, lehet lőni.
Visszaolvasztáshoz a ládát a zselatinnal tegyük meleg fürdőbe, kevergessük át, majd hagyjuk ismét megdermedni. Ha sok törmelék van benne, akkor a zselatint ki is vehetjük egy vödörbe, majd az abban visszaolvaszott folyadékot egy szűrőn keresztül átszűrve töltsük vissza a ládába.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_gelatin
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidrog%C3%A9n-peroxid
https://www.hornadyle.com/resources/fbi-test-protocol
*Ezt most remélem nem számoltam el, lényeg, hogy kb 0,5-0,6 litert öntsünk bele 5%-osból. Ezzel pincében tartva is már több hete nem penészedett be.
Ma leteszteltünk néhány lőszert, de még kell 1-2 nap az eredmények összegzéséhez. Amint kész vagyok, meg fogom osztani itt is.
Köszönet a
www.fegyverellato.hu -nak a mai teszt lőszerekért, valamint a Gemini lőtérnek a helyszínért!